woensdag 25 maart 2009

Wiki's Waarheid (Tegenlicht/VPRO)

Wiki's Waarheid (aflevering Tegenlicht/VPRO). Wie zoekt op internet wordt steeds vaker verwezen naar Wikipedia. Deze gratis online ‘volksencyclopedie’ is sinds twee jaar de snelste stijger op lijstjes van meest bezochte websites.
Maar weten we eigenlijk wel wat we gebruiken? Tegenlicht duikt in het verhaal achter Wikipedia en ontdekt de wondere wereld van web 2.0: hype of revolutie? Een verhaal over het "wel en wee" van de waarheid. Waar ligt de grens tussen expert en amateur?

Wikipedia is de online encyclopedie waar iedereen die dat wil aan kan bijdragen en in kan corrigeren is inmiddels groter dan de gerenommeerde Encyclopaedia Britannica.
Betekent dit het einde van de autoriteit van traditionele kennisinstituten als de Britannnica? En moeten we dat toejuichen of betreuren?
Hoe betrouwbaar is Wikipedia? Heeft ‘het volk' de wijsheid in pacht? En sinds wanneer vinden we eigenlijk dat informatie gratis en ‘vrij’ moet zijn?
In deze film leggen ‘Wikipedians’, die elke dag artikelen schrijven en redigeren, uit hoe de online encyclopedie werkt en in hoeverre de stichting Wikimedia aan te spreken is op inhoud en gehanteerde ethiek. Snel wordt duidelijk dat er kampen zijn van ‘believers’ en van critici.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.